Yocheved Gesundheit om teckningen:
Sedan du gjorde teckningen då vi just gjort intervjun, är det uppenbart att du omedvetet ritat nån sorts rendering av mig och dig själv. Det är vad jag vet den första avbildningen av mig någonsin! Se yofi! Kol hakavod!

 

 

"Drömmar är skoningslöst ärliga.
- Allt kommer in i drömmar och förklaringar till drömmar."
        


 

Ur boken, drömmen med Björk:

... Jag tänkte på två erotiska drömmar (som jag sällan brukar ha), som var så speciella att jag borde skriva ner de. I den ena var jag ihop med Björk. Vi var unga, och morsan var där och gav välsignelse till att vi var ihop. Så det var fantastiskt. Sen kysste jag henne neråt magen, men vaknade innan kom till könshåren.

Yocheved Gesundheits kommentar:
Detta är romantisk dröm utöver det vanliga sedan din mor välsignar er. Och i övrigt är det ju naturligt.
Jag vet att någon visslade som män visslar efter kvinnor, gång på gång under din lägenhet efter att du lagt ut detta. Dessa psykningar som ju också finns med i dina drömmar och förklaringar av drömmar och teckningar. Du har stöd av profeternas och Jesu beskrivningar av dessa människor. Som Jeremia skriver: "Visa äro de till att göra vad ont är, men att göra vad gott är förstå de ej."  Och Jesus säger:
"Saliga äro de som lida förföljelse för rättfärdighets skull, ty dem hör himmelriket till."
Var glad du inte är som dem. Hur mycket du än får lida så är det bättre än om du vore det.
Bry dig heller inte om när det kommer psykningstjejer som skall likna mig, när nu detta läggs till. Du har beskrivit allt tov meod! Även i denna bok, där det kommer in genom drömmar. Det är mycket intressant! Se yofi! Jag skall se om det finns någon sociolog eller psykolog i Jerusalem, som vill titta på ditt material. Tov? [Hjulen är i snurrning...]
 

Intervju om boken Out of This World - Teckningar, drömmar, det undermedvetna.

I slutet av förordet nämner jag Yocheved Gesundheit. Här är hennes intervju med mig om boken. (Jag vet inte om den är avsedd för någon tidning eller blogg.) Översättning av de hebreiska orden finns nederst. Se yofi! Bra!

Y: När visste du att du ville göra den här boken?
T: Jag överraskades häromdagen av att jag skrivit i dagboken att jag ville göra en bok med den titeln, och undertiteln, redan mars 2016. Jag måste ha tänkt på det redan sen 2015. Då jag skrev förordet var jag inte säker på om jag fått idén mycket utifrån Familjen Shtisel, men jag har kanske tänkt på det redan innan.
Y: Och genom Shtisel träffades ju vi…
T: Jag tror Shtisel var en nödvändig bekräftelse av att det kunde vara vettigt att göra en bok om alla mina erfarenheter av det undermedvetna. Hur jag kan se referenser som gett drömmar, och hur saker även kopplas undermedvetet hela tiden i det jag tecknar.
Y: Dina teckningar är verkligen tov meod! Var det självklart för dig att du kom klara av att göra en sån här bok? Är det inte jobbigt att gräva så mycket i det undermedvetna?
T: Jo, det var det jag också undrade: Om jag ens kom orka. De mest speciella sakerna är hela tiden det som går på djupet, och oftast smärtsamt. Jag går ändå alltid i gång för intensivt med mina böcker, så jag undrade om det kom bli för intensivt. Faktiskt är det så att jag började gå i sömnen mycket mera än innan, medan jag jobbade med boken. Jag tror det var februari 2017 som det blev klart för mig att jag gick i sömnen. Men det var väl sedan jag hela tiden befann mig i det undermedvetna i jobbet, som jag började gå i sömnen mera. Det var lite oroande, samtidigt som det var intressant. Gudskelov har jag inte gjort det sedan jag blev klar och det lugnade sig.
Men det var verkligen allt annat än självklart för mig att det ens gick att göra en sån här bok. Jag improviserade från början, och det visade sig funka. Men det är ju inte likt någon annan bok jag gjort, så jag visste verkligen inte.
Y: Så du har även skrivit om vad du gjort i sömnen?
T: Jo. Det var massa konstiga saker. Man fann man hade gjort nåt på natten som verkade utan logik, men det intressanta var att det ofta var ”undermedveten logik”, som i drömmar.
Y: Du skriver också att du haft något du kallar ”drömerfarenheter”. Vad är det?
T: Det har hänt en hel del intressanta saker i halvsömnen, och när jag vridit mig loss från mardrömmar och sånt, sedan kanske 2015. Väl, det har hänt intressanta saker innan också, men mera de senaste par åren. Det är sedan jag skrivit dagbok på datorn de senaste åren, som jag har enkel tillgång till att hämta ut drömmar och ”drömerfarenheter”. Drömerfarenheter som återkommit ofta, är när jag vridit mig loss från mardrömmar. Jag har brukat kunna få ryckningar, ibland som jag hade epilepsi. Men det är annat mycket mera intressant. Jag är bara lite rädd för att vara för öppen om det. Jag har ju trots allt en psykiatrisk diagnos…
Y: (Nickar.) Det finns många sidangivelser för drömmar om romantik. Är det nån särskild du tänker på?
T: Som du vet är jag kär i Giti, i Familjen Shtisel, och faktiskt finns en dröm om hon som spelar Giti. Hon har också poppat upp i en teckning. Jag har sidangivelser för teckningar där det omedvetet blivit porträttlikhet till personer. Det är väldigt märkligt. Man ser efteråt att man tecknat nån viss, fast man inte haft tanke på det alls medan man tecknat. Sen dyker mina egna ansiktsuttryck upp i teckningar ibland också. Första gången det hände grubblade jag i några dagar på vem personen var, tills jag kom på att jag känt ansiktsuttrycket i mitt eget ansikte… Det kan bli lite självterapeutiskt också.

Oj, det drar i väg för mig när jag pratar. Sidospår… Jo, jag ville ange var jag haft drömmar om romantik och sex. Dels sedan det finns en del trevliga och intressanta. Sen är jag också väldigt less på att folk har för sig att jag inte skulle vara heterosexuell, så det var väl också ett skäl till att jag ville göra de sidangivelserna. Det finns också en innehållspunkt om två drömmar utifrån romantiska projiceringar. Den ena personen är Björk. Jag vill inte gå i detalj om det. Överhuvudtaget är det rakt igenom så mycket som bara är för personligt för att man vill dela det hur som helst. Så jag kommer inte lägga ut sådant, eller annat av det mera intressanta, på hemsidan. Fast jag tror man skulle få en annan bild av mig om jag gjorde det. Mycket är också rörande och fint.
Y: Toda raba, Torger! Tack för en intervju som kan ge läsare en liten insyn i detta väldigt speciella bokprojekt. Kol hakavod!
T: Jag måste bara lägga till något.
Allting letar sig ju in i drömmar. Drömmar är skoningslöst ärliga. Jag visste inte att boken kom bli så självbiografisk som den blev. Det är en självbiografi där man lär känna mig genom drömmar. Barndom, uppväxten och allt jag gått igenom, och min livssituation nu. Allt kommer in i drömmar och förklaringar till drömmar. Eller teckningarna.

Y: Toda Torger! Jag ser fram emot att läsa boken! Den verkar vara tov meod!
T: Bidiuk! - Ser du; jag kan några ord på hebreiska tack vare Shtisel!
Y: Se yofi!


 
Publicerat 13/1 2018, med tillåtelse från Yocheved Gesundheit.

Se klippet i Familjen Shtisel där hon nämns. (Trailer för Familjen Shtisel.)
Hebreiska ord:
tov: bra
meod: mycket
toda (raba): tack
kol hakavod: bravo!
bidiuk: precis
yofi: fint, bra, vacker

 

 ©Torger Berstad & Yocheved Gesundheit | www.lanterna.nu