Några foton. Kort på mina kajvänner nedanför.


   
       Taget med självutlösare 1998.


  
Ransjön

   
 
Från vallgravarna i Fredrikstads gamla stadsdel. Då min mor och far var separerade två år bodde morsan, syrran och jag i den pittoreska fästningsbyn.


 Jag tog mycket naturfoton förr, då jag hade möjlighet att ta mig ut. De två över är från 2004. Det bredvid är kanske från kring 1990. Digitalfotot under tycker jag har lite impressionistiskt måleri över sig.
 

Bilderna över:
Sensommaren 2017 filmade jag något nedanför då Spjuverlingen hoppade in framför kameran två gånger. Jag har matat den sedan dess. Se videon bilderna är tagna ur: Kajmatning på vinden

Kolla hur ledsen måsen ser ut. Fåglar visar känslor som vi.
Under häckningen 2018 har det visat sig att i de tre paren jag matat är Spjuverlingen, Hoppelingen och Enbenelingen alla hanar.


"Tänker du mata måsen också?!"                   Papperet som kajan i videon har skall ha varit till boet. Att torka näbben efter att ha ätit är, liksom att rengöra sig, en "jag-hör-hemma-här-signal". Det händer att någon kaja låtsats vara den som hör hemma här. De lyckas lura mig ibland. De ser vad de jag matar gör och härmar "beteendevarumärket" jag belönar. T.v. är Hoppelingen, men det har varit ett par Hoppelingar före den. - Hoppar när jag kastar brödbiten. (Hoppelingen nedanför fångade brödet jätteskickligt i luften.) Jag känner igen Hoppelingen på hur den kurar ihop sig och tar sats medan den tittar rakt på mig.
Sedan häckningen 2018 kommer Spjuverlingen och maken med två ungar som de matar. Spjuverlingen gör en markering för mig för att jag skall känna igen att det är den. Den tar brödet, lägger ner det igen, tar upp det igen och ner igen. Så några gånger. Båda Enbenelingen och Hoppelingen kommer igen med makarna efter häckningen.


 
Sometimes a bird feels the Bern.
   

Portland(ia): "Put a Bird on it"
5/3 -17: Fann just en närbildsvideo
på sparven: Birdie Sanders
Kajan var speciell. Den insisterade på att hoppa mot mig och fånga brödbiten i luften.

Hoppelingkaja och politisk sparv.
   

Se fågelvideon med Bernie Sanders.
Fann vad Naom Chomsky sagt om honom: "Bernie Sanders is an extremely interesting phenomenon. He's a decent, honest person. That's pretty unusual in the political system."Jag satt kanske 30 meter i från denna duva och tittade på den. Tänkte att jag skulle vilja titta närmre. Då jag såg bort en sekund var den plötsligt borta. Jag satt vid en björk vid älven. Plötsligt kom den ner från över älven och satte sig på en gren rakt över mitt huvud. Den var nyfiken på mig också, för den satt och tittade ner på mig länge, och jag på den. Då den vände ryggen började jag fota den. Sen flög den ner bredvid mig, så jag fick korten över. Men den skrämdes av fotoklicken. Annars hade den kanske flugit och satt sig i knäet på mig.


 
©Torger Berstad | www.lanterna.nu